Luister
muziek
24 april 2024 - 15:15
Deel dit artikel:

Corry organiseert American Bike Day: 'Het is de sfeer die bikers naar Valkenswaard trekt'

Langs de openbare weg tref je borden aan die de American Bike Day Valkenswaard aankondigen. In cafés hangen posters die het koningsdagevenement onder de aandacht brengen. Wie en wat schuilt er achter deze succesvolle motorendag? Corry Daalhof tilt de bikersmarkt al voor de vijftiende keer van de grond.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Harry maakt de deur open en gaat vóór naar de eerste verdieping. Daar is Corry (66). Een kinderstoel verraadt dat ze oma is. “Ik was voorzitter van de regio Brabant-Zeeland van Harley Davidson Club Nederland en we dachten: wat leuk zou het zijn om een Harley-dag te organiseren”, zo begint Corry. Aanvankelijk vindt de gemeente het een lastig initiatief, onder meer vanwege broodnodige wegafsluitingen. Omdat op Koninginnedag de Markt akelig leeg blijft, gaat Corry in 2008 opnieuw naar de gemeente en stelt voor om een motorevenement te organiseren tijdens deze feestdag. Dan blijken wegafsluitingen voor de gemeente iets simpeler te liggen, en kan een vergunning aangevraagd worden. Tijdens Koninginnedag 2008 vindt de eerste Harley Davidson Dag plaats. “We dachten: we gaan zien hoe het zal lopen.”

Entertainment

In 2008 worden posters gemaakt voor in alle cafés. “Bij de invalswegen mocht je toen posters plakken, dus met een emmertje stijfsel en posters gingen we dan plakken. We hadden een website, maar die werd in die jaren nog niet zo bekeken.” De bikers geven elkaar al snel door dat Harley-dag Valkenswaard de moeite waard is, vooral vanwege de leuke sfeer. Het eerste jaar zijn er niet zo veel standhouders. Er komt een rodeo-stier te staan, maar niet één motorrijder (‘biker’) gaat erop zitten. “We hebben ook ’n keer een wc-race gehad: een parcours rijden met een wc-pot en een motortje, maar dat was ook niks”, aldus Corry. “Zo leerden we geleidelijk aan wat wel en niet in de smaak valt. Je hebt niet alleen met de bikers te maken, maar ook met het publiek. Kortom: het moet entertainment zijn dat voor iedereen leuk is.” Elk jaar komen er wel enkele nieuwe dingen, waarvan Corry en haar bestuur inmiddels vrijwel zeker weten dat het goed valt bij de bikers en de bezoekers.

“Het hangt erg van het weer af, maar de eerste jaren komen er al gauw ’n paar honderd motoren op de Harley-dag af. We hebben ook wel eens gehad dat er maar twee Harleys op de Markt waren en dat wij stonden te blauwbekken in de crew-tent. De mensen komen tóch wel, maar dan komen ze met de auto en duiken dan meteen de kroeg in omdat het buiten regent.” Dan blijkt dat eigenlijk alleen Harleys welkom zijn op 27 april. Waarom? Corry: “Ik ben van de Harleys, ik heb mijn eigen Harley en ben lid van de Harley Davidson Club Nederland regio Brabant-Zeeland. We hadden ook een algemene motordag kunnen organiseren, maar dachten: het is leuk om alleen Harleys uit te nodigen.” In 2018 komt er een brief van een Amerikaanse advocaat dat de naam Harley onterecht wordt gehanteerd en dat de evenementennaam gewijzigd moet worden. Na tien jaar wordt de officiële naam veranderd in American Bike Day Valkenswaard. “Nu mogen er ook ándere Amerikaanse motoren door het hek komen. Andere merken krijgen een specifieke plek naast het officiële terrein.”

Jubileumjaar

Op de vraag waarom motorrijders zo massaal naar Valkenswaard komen geeft Corry als antwoord dat het de bikers steeds om de ontspannen en relaxte sfeer gaat die er heerst. De meesten komen als individuele deelnemer naar de Bike Day, maar er komen ook motorclubs, en de gastvrouw noemt enkele namen, zoals de Hells Angels en Trailer Trash. “Er is nooit iets vervelends gebeurd”, zegt Corry trots, die al in augustus 2023 is gestart met de voorbereidingen. “Het is een jubileumjaar, en de aanvraag van de vergunning is dan het eerste. Zodra die de deur uit is wordt de EHBO geregeld en de beveiliging. We gaan entertainment zoeken, muziekbands, en standhouders.” Henrie, Marij, Rob en Corry starten in 2009 de Stichting Harleydag Valkenswaard en trekken samen de kar. Inmiddels zijn Henrie en Marij officieel gestopt. Ger helpt nu mee en worden maar liefst vijfenvijftig vrijwilligers ingezet om de dag tot een succes te maken. Het bestuur heeft veel verplichtingen, zo ook de plicht om vijfhonderd aan- en omwonenden schriftelijk op de hoogte te brengen van het evenement en de geplande wegafsluitingen. Gelukkig zijn er nog steeds sponsors te vinden die deze unieke dag mogelijk maken. “Ook de gemeente is ons zeer ter wille.”

Verslaafd

Natuurlijk komt de vraag waaróm iemand Harley rijdt. Corry: “Het specifieke geluid van de motor trekt ons het meest. Die lage bob-bob-bob-bob! Er zijn er bij die nog hele oude motoren rijden. De jongeren kopen allemaal een electra glide. Toen ik begon had niemand dezelfde motor: iedereen veranderde er wel iets aan, totdat hij helemaal van jou was. Ik ben echt verslaafd aan de mijne. Ik kocht een Dyna Super Glide Anniversary-model en zag in Zweden veel prachtige onderdelen. Eenmaal thuis heb ik mijn motor helemaal laten verbouwen. Verder zie je op iedere motor veel attributen als herinnering aan ritten en evenementen.” De Harley van Corry komt alleen voor de fun naar buiten, al was ze vroeger heel fanatiek en wilde ze geen rit missen.

“Dit is het laatste jaar dat ik de organisatie doe. Het is een enorme bult werk, hoor. Het is mooi geweest. Je kunt beter stoppen op het hoogtepunt, dan wanneer het evenement minder en minder wordt. Er is nog niemand die het wil gaan overnemen”, zegt Corry, die hoopt dat het festijn zal blijven.

De vijftiende American Bike Day Valkenswaard is op Koningsdag 27 april van 12.00 u tot 18.00 u, met entertainment, bikersmarkt en live bands. Er is straattheater en de winkels zijn open van 10.00 u tot 17.00 u. Voor meer info: www.americabikeday-valkenswaard.nl

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie